חיפוש

ביטוח רעידת אדמה, האם יש חור בכיסוי?

תקנה רגולטורית מאפשרת לחברות הביטוח לדרוש שיקום דירה שניזוקה ברעידת אדמה תוך 12 חודשים על מנת לעמוד בהבטחה למימון של 100%. מה אפשר לעשות?

המאמר שלפניכם דן בסוגייה שלמרבה המזל עדיין לא עמדה במבחן – פיצוי ביטוחי על נזקי רעידת אדמה.

נכון לעכשיו, המצב החוקי בישראל מחייב בעלי דירות שניזוקו ברעידת אדמה לשקם את דירותיהם תוך שנה (12 חודשים) לכל היותר, על מנת להבטיח לעצמם 100% פיצוי. במידה ולא יעמדו בלוח הזמנים הזה הפיצוי ירד עד 60%.

ראו כתבה באתר גלובס (06.02.2023)

רעידת אדמה - עיתון גלובס
אין ספק כי התקנה המאפשרת מצב זה הינה בעייתית ביותר, שכן קשה להניח שבמקרה של נזק היקפי כתוצאה מרעידת אדמה, ניתן יהיה לעמוד בלוח הזמנים המדובר. לראייה, בבניין בחולון שקרס לבדו (בשל כשל תחזוקתי) בשנת 2021 עדיין לא התחילו עבודות השיקום. למעשה ענייני הרגולציה והתכנון סביב האירוע עדיין בעיצומם.

מכיוון שמדובר בבעלי דירות שדאגו לכסות את עצמם עם פוליסת ביטוח מבנה הכוללת כיסוי לרעידת אדמה, יש כאן, לכל הפחות, לקונה בחוק.

יש להניח כי אם הדברים יגיעו למבחן אמת, כלומר אחרי רעידת אדמה, מערכת המשפט תידרש לסוגייה ותיתן לה מענה. יש אף כאלה הטוענים כי עלינו לסתום את הפירצה הזאת כבר עכשיו, לפני שמגיעים לרגע האמת.

חשוב לדעת! התקנה המסוימת נוגעת לכל המבוטחים, אך בעייתית במיוחד עבור מבוטחים שהם בעלי דירה בבית משותף, שכן בניגוד לבעלי בתים הם תלויים גם בשכניהם לבניין.

ביטוח רעידת אדמה – קצת רקע להבנת הבעיה

כיסוי לנזקי רעידת אדמה, בפוליסת ביטוח מבנה דירה, מספק כיסוי לשיקום הדירה והחזרת המצב לקדמותו. לפיכך, סכום הכיסוי המירבי הוא לפי עלות הקמת הדירה מחדש. זה ה-100% של הפוליסה במקרה של רעידת אדמה.

על פניו לא צריכה להיות בעיה להקים דירה מחדש תוך פחות משנה, זאת בתנאי שהדירה ניזוקה אבל הבניין כולו לא ניזוק ואין צורך לשקמו (מצב זה, אגב, עלול לקרות גם במקרה של שריפה). אבל כאשר הבניין עצמו דורש שיקום (כמו בדוגמא של הבניין בחולון) העניינים עלולים להסתבך. כאשר הנזק הוא רחב היקף, וגם בניינים אחרים בסביבה ניזוקו, יש קושי אובייקטיבי לשקם דירה תוך 12 חודשים בלבד. בפועל זה בלתי אפשרי.

המענה המלא: ביטוח רעידת אדמה עם ביטוח סכום נוסף

ביטוח לנזקי רעידת אדמה הוא חיוני, ולכן הוא חלק בלתי נפרד מפוליסת ביטוח מבנה, וכדי להסירו מהפוליסה יש לדרוש זאת במפורש.

ההמלצה היא לא להסירו. קיומו של ביטוח לנזקי רעידת אדמה מבטיח לכם מימון לשיקום הדירה. בנוסף לביטוח לנזקי רעידת אדמה מומלץ לשקול גם כיסוי ‘סכום נוסף’ (בעבר נקרא ביטוח ‘ערך קרקע’), שמספק פיצוי עפ”י שווי הדירה בשווקי הנדל”ן. כלומר, עם כיסוי ‘סכום נוסף’ אתם לא תלויים באף אחד, יכולים לרכוש דירה דומה, ושומרים על זכויותיכם בדירה הנוכחית.