חיפוש

מידע במלחמה: ביטחון לחוסכים בקרנות פנסיה

בכל הקשור לתוכניות החיסכון הפנסיוני (במרבית המקרים – קרן פנסיה) יש פעולות שכדאי לעשות עכשיו ומייד ויש פעולות שכדאי מאוד להימנע מהן. דברים שכדאי וחשוב לדעת

ימים קשים עוברים על כולנו; המחשבות נודדות לחזית ולסכנות המלחמה, מה שלא דחוף נדחק הצידה, סדרי העדיפויות מתערפלים, ובכלל – לא קל לתפקד. מצד שני, חייבים להמשיך לתפקד ואפילו לחשוב קדימה, בין השאר על החיסכון הפנסיוני.

פעולות מומלצות בביטוח ובחיסכון פנסיוני

  • בדיקה של מסלולי ההשקעה – בתוכניות הפנסיה, קרנות השתלמות, תוכניות חיסכון
  • בדיקה ועדכון של המוטבים והשאירים הרשומים בתוכניות ביטוח ופנסיה
  • ניתן לבדוק זכאויות ביטוחיות ופנסיוניות באמצעות מערכות המסלקה הפנסיונית והר הביטוח

זכויות פנסיה של חללי המלחמה

מנהלי קרנות הפנסיה – חברות ביטוח ובתי השקעות – עושים את המאמצים שלהם על מנת להבטיח ככל האפשר את ערך הפנסיה של אזרחי ישראל. אחת הפעולות, לשם המחשה, היא העברת השקעות לניירות ערך מחו”ל, כגון אג”ח של ממשלת ארה”ב.

גם הרשויות פועלות כדי להגן על כספי הפנסיה וזכויות החוסכים. בשלב זה מדובר בהקלות לחוסכים ולמעסיקים בכל הקשור לתזמון הפקדות, מתוך הנחה שעד סוף שנת 2023, לאור המצב, צפוי שיהיו פיגורים רבים.

אחד האתגרים החשובים והרגישים הוא שמירה על זכויות הפנסיה של חללי המלחמה, אזרחים ולוחמים.
בנושא זה יש הבדל בין החוסכים בקרנות הפנסיה החדשות (כל מי שהצטרף לקרן פנסיה אחרי 1995) לבין חוסכים בקרנות הפנסיה הוותיקות.
בקרנות הפנסיה החדשות אין החרגה של מקרה מוות במלחמה. המשמעות היא שהמוטבים של חלל מלחמה זכאים לכספי הפנסיה שלו/שלה. בקרנות הפנסיה הוותיקות קיימת החרגה של מוות במלחמה . קרנות אלו, כאמור, כבר אינן פתוחות להצטרפות החל משנת 1995.

מי זכאי לקצבת שארים מקרן הפנסיה?

  • כל מי שזכאי לקבל קצבת שארים הם בן/ בת הזוג, וילדים עד גיל 21.
  • האלמנה תהיה זכאית לתשלום של 60% מהשכר הקובע של הנפטר לכל ימי חיה, ואילו הילדים יהיו זכאים ל 40% בחלוקה שווה , עד הגיעם לגיל 21. ישנם מקרים שבהם גם הורי הנפטר ו/או ילד עם מוגבלויות יהו זכאים לקצבת שארים.
  • במידה והשאירים היחידים הם ילדים אז הם יקבלו קצבת שארים בגובה של 100% מהשכר הקובע בחלוקה שווה. בהקשר לזה – יש לציין כי במקרים רבים אין כיסוי מלא לשארים, ולכן יש לתת את הדעת לתיקון מול הקרן, עד כדי קבלת קצבה של 100% לאלמנה ככיסוי שארים. לכן חשוב לבדוק את מסלול הביטוח של כל עמית וחבר בקרן פנסיה.

פידיון כספים? כדאי לחשוב פעמיים (ושלוש)

יתכן כי בזמנים אלו אתם נתקלים בקשיים בכל מה שקשור לתזרים המזומנים, ואתם מחפשים מקורות למימון הקיום השוטף. אתם לא לבד, זה מצב נפוץ בימים כאלה.

מה עושים? בואו נתחיל קודם כל ממה לא עושים, בטח לא בלי ייעוץ וליווי מקצועי:

אלו הן הפעולות האחרונות שצריך לעשות וחשוב לבחון את כל האפשרויות האחרות לפני שמחליטים על צעד כה משמעותי.

למשל, קיימת אפשרות לקבל הלוואות בתנאים נוחים כנגד חיסכון. כלומר, תוכניות הפנסיה וקרנות ההשתלמות משמשות כערבונות להלוואה. ברוב המקרים זהו פתרון עדיף על פני פידיון ושבירה של תוכניות ייעודיות. ויש גם מסלולי מימון נוספים, בנקאיים וחוץ בנקאיים.