חיפוש

כיצד (ולמה) להתחיל חיסכון לטווח ארוך?

חיסכון לכל מטרה עשוי לעזור להשיג יעדים כלכליים, לסייע במצבי חירום פיננסיים, לתמוך בבניית עושר, או לרפד את הפנסיה. מה המטרה שלכם?

כמה חשוב חיסכון לטווח ארוך? עובדה שהמדינה, באמצעות חקיקה, מחייבת כל אזרח להחזיק חיסכון לטווח ארוך ולהפקיד בו מדי חודש בהתאם להכנסה – קוראים לזה חיסכון פנסיוני, והוא חיסכון ארוך טווח עם מטרה מוגדרת.

אבל יש גם חיסכון ארוך טווח שאינו דווקא למטרת פנסיה. כולם רוצים שיהיה להם, אבל רבים מתקשים להתחיל.

כלים ורעיונות להתחיל חיסכון לטווח ארוך טווח

1. תכנון תקציב – נכון שלא חייבים לספק מטרה מוגדרת לחיסכון, אבל כדאי לדעת את המשמעויות של תוכניות אפשרויות בעתיד (ראו הרחבה בהמשך). זה יעזור לכם לקבל החלטות כמה ואיך לחסוך.

חלק חשוב בתכנון החיסכון, במיוחד למי שאין הכנסה עודפת, הוא איתור סעיפי ההוצאות בהם ניתן לקצץ כדי לפנות את הסכום לחיסכון.

2. חיסכון מינימלי – הסכום בחשוב ביותר לחיסכון ארוך טווח הוא סכום ההפקדה בתחילת הדרך – מה המינימום שבאפשרותכם לחסוך כדי שהחיסכון יהיה משמעותי מבלי להכביד על חיי היומיום.

התוכנית הממשלתית חיסכון לכל ילד נותנת לכם רמז: שם המדינה מפקידה בכל חודש כ-50 ש”ח לכל ילד בישראל, מיום לידתו עד גיל 18. כלומר, חיסכון לטווח ארוך יכול להתחיל בסכומים קטנים כאשר ניתן להגדיל את סכומי ההפקדה עם הזמן, ככל שמתאפשר מהתקציב המשפחתי.

3. חיסכון אוטומטי – אחד העקרונות החשובים של חיסכון ארוך טווח הוא הרציפות. ההתמדה. לעתים, בעיקר בתחילת החיסכון, פחות חשוב הסכום ויותר חשובה הרציפות.

כדי לוודא שהרציפות נשמרת חשוב ליצור מנגנון אוטומטי להפקדות הבסיסיות, למשל באמצעות הוראת קבע. תמיד אפשר להפקיד יותר אם אפשר.

מה המטרה של חיסכון לכל מטרה?

המונח ‘חיסכון לכל מטרה’ מגדיר תוכניות חיסכון והשקעה שאין להם ייעוד מוגדר שיוצר עליהם הגבלות שונות. דוגמאות לתוכניות עם מטרה מוגדרת: קרן פנסיה המיועדת לקצבה לאחר הפרישה מן העבודה, חיסכון להשכלה גבוהה וכד’.

מצד שני, העובדה שחיסכון יכול לשמש לכל מטרה, לא אומרת שאין לכם תוכניות לגביו בעתיד. הנה כמה סיבות שבגללן כדאי וחשוב לחסוך לטווח ארוך:

  1. השגת יעדים כלכליים – בין אם זה רכישת בית, טיול חלומות, או התחלת עסק, חיסכון לטווח ארוך יכול לסייע להשיג מטרות כלכליות. על ידי קביעת מטרות כלכליות ספציפיות וחיסכון לעבור אליהם, תהיה יותר סבירות שתשיג אותם. בחיסכון לכל מטרה מותר לשנות את ייעוד הכסף לפי שיקולכם. כלומר, אם חסכתם כדי לצאת לחופשת החלומות שלכם ובסופו של דבר בחרתם להשקיע בנכס נוסף, זה בסדר גמור. זה כל הרעיון.
  2. קרן חירום – החיים מלאים הפתעות ובמקרים רבים הפתעות כרוכות במימון. תוכניות ביטוח נותנות מענה להפתעות, אבל יש מקרים וסיטואציות שאין להם ביטוח. לכן חשוב לקיים קרן חירום כדי לכסות הוצאות בלתי צפויות ולסייע להימנע מחובות ולספק שקט נפשי בזמנים קשים.
  3. ריפוד הפנסיה – החיסכון הפנסיוני מיועד לספק מקור קיום בתקופה שלאחר הפרישה מן העבודה. הקצבה המתקבלת מן החיסכון היא נגזרת של ההכנסות השוטפות – המשכורת. אפשר ורצוי לחסוך יותר כך שבגיל הפרישה ניתן יהיה ליהנות מרמת חיים גבוהה יותר.
  4. בניית עושר – חיסכון לטווח ארוך יכול לסייע לכם לבנות עושר עם הזמן. המשמעות היא שחיסכון אינו בהכרח באמצעות תוכנית חיסכון. אפיקי השקעה אלטרנטיביים יכולים להיות נקודות התחלה טובה לבניית עושר בצעדים קטנים. בהמשך ניתן להקצות סכומים גם להשקעות אגרסיביות יותר.

השורה התחתונה

בסופו של דבר, כל חיסכון והשקעה הם עניין מאוד אישי שצריך להתאים ליכולות, לתוכניות ולחלומות, ולהעדפות אישיות. לפיכך, בניית מערך חיסכון אישי ומשפחתי מחייב ניתוח יסודי של המאפיינים והצגת חלופות לעיון, דיון ובחירה.

אנחנו כאן לשירותכם. קראו על פתרונות ביטוח פנסיוני וחיסכון ארוך טווח